Háttérkép

Az OpenAI dráma

Miután a cég igazgatótanácsa annyira meg szerette volna menteni az emberiséget a Skynettől, hogy az majdnem a cég teljes összeomlásához vezetett, visszakoztak.

Máig tisztázatlan okból 2023. november 17-én magyar idő szerint este kirúgták Sam Altman vezérigazgatót. Ezt követően a dolgozók és befektetők komoly nyomást helyeztek a vezetőségre.

Az OpenAI startup szerda reggeli tweetjében bejelentette, hogy Sam Altman visszatér az ügyvezető igazgatói posztra.

sam_altman
Sam Altman, az OpenAI régi és új vezérigazgatója
Credits: TechCrunch, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

A Microsoft által támogatott OpenAI bejelentette, hogy Bret Taylor, a Salesforce korábbi társ-vezérigazgatója és Larry Summers, az egykori pénzügyminiszter be fog szállni a vállalat igazgatóságába, Taylor pedig az elnöki pozíciót fogja betölteni. Adam D'Angelo, a kérdés-válasz alapú startup, a Quora társalapítója és vezérigazgatója továbbra is az igazgatóság tagja marad. Érdekes módon a Microsoft továbbra sem kap helyet.

Altman visszatérésével egyidejűleg Helen Toner, Tasha McCauley és a társalapító Ilya Sutskever is eltávolításra került a vezetőségből. Mindannyian részt vettek Altman eltávolításának előmozdításában, habár Sutskever később visszavonta a támogatását a vezetőcsere iránt, és továbbra is az OpenAI alkalmazottja maradt.

Hétfőn százával írták alá a dolgozók, köztük Sutskever is, azt a levelet, mely szerint ha a vezetőség nem mond le és nem hozza vissza Altmant, a dolgozók túlnyomó többsége átmegy a Microsoft-hoz, hogy ott folytassa a munkát.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója hétfői X (Twitter) bejegyzésében elmondta, hogy Altman és társalapítója, Greg Brockman a Microsoft csapatához csatlakoznak, hogy létrehozzanak egy új mesterséges intelligencia laboratóriumot. Ennek a laboratóriumnak az előkészületei már javában zajlottak, amikor az OpenAI-tól szerda reggel korán érkezett a bejelentés.

satyanadella
Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója
Credits: OFFICIAL LEWEB PHOTOS, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Vasárnap késő este tették közzé, hogy az OpenAI megbízta az egykori Twitch vezérigazgatót, Emmett Sheart, hogy ideiglenesen töltse be Altman helyét. Eredetileg a vállalat igazgatótanácsa azt állította, hogy az OpenAI technológiai vezetője, Mira Murati veszi át azt a szerepet, de ő hamar csatlakozott azon alkalmazottak sorához, akik Altman visszatérését követelték.

'Az új vezetőség és Satya támogatásával alig várom, hogy visszatérjek az OpenAI-hoz és tovább erősítsük a kapcsolatunkat a Microsofttal,' írta Altman a saját X bejegyzésében.

Nadella megdicsérte az OpenAI által az igazgatóságában végrehajtott változtatásokat egy X posztban.

Microsoft részvényárfolyama az elmúlt 2 évben.

Meggyőződésünk, hogy ez egy elengedhetetlen első lépés egy stabilabb, jobban informált és hatékonyabb kormányzati működés felé vezető úton - írta Nadella. Sam, Greg és én már megbeszéltük, és egyetértettünk abban, hogy kulcsszerepet játszanak az OpenAI vezetőségi csapatával együttműködve annak biztosításában, hogy az OpenAI továbbra is virágozzon és küldetését beteljesítse. Alig várjuk, hogy tovább építhessük erős partnerségünket és megvalósíthassuk az új generációs AI által nyújtott értéket ügyfeleink és partnereink számára.

Szombaton felmerült annak lehetősége, hogy Altman gyorsan visszakapja pozícióját, mikor hírek láttak napvilágot arról, hogy egy befolyásos befektetői csoport, amelynek tagjai között ott van a Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital és a Sequoia Capital is, azon dolgozik, hogy megváltoztassa az igazgatóság egy nappal korábbi döntését. Ezen cégek egyikének sem volt képviselője az igazgatóságban, és a döntés váratlanul érte őket.

Az OpenAI-nek megvan a potenciálja, hogy a számítástechnika történetének egyik legjelentősebb vállalata legyen. Sam és Greg mély elkötelezettséget mutatnak a cég integritása iránt és kivételes képességgel rendelkeznek az emberek inspirálására és vezetésére. Izgatottan várjuk, hogy ismét csatlakozzanak az általuk alapított és máig vezetett vállalathoz – jelentette ki a Thrive szerdai közleményében.

Szombat éjszaka egy bejegyzésben X-en Altman így írt: „annyira szeretem az openai csapatát”. Brockman, aki a cég elhagyását választotta, miután a vállalatvezetés Altman menesztésével egyidőben eltávolította őt az igazgatótanács éléről, egy szív szimbólummal reagált a bejegyzésre. Az OpenAI többi alkalmazottja szintén ugyanezt tette.

Non-profit, de rengeteget ér

Az OpenAI még az elmúlt hónapban is tárgyalásokat folytatott arról, hogy alkalmazottainak részvényeit 86 milliárd dolláros értékeléssel adja el befektetőknek, hogy így a bolygó legértékesebb start-up vállalatává lépjen elő, miután 2022 végén piacra dobta a ChatGPT chatbotját. A ChatGPT lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerű szöveges lekérdezéseket adjanak meg, és intelligens, kreatív válaszokat kapjanak, amelyek mélyebb beszélgetésekhez vezethetnek.

Altman 2019 óta irányította a vállalatot, egyszerre töltötte be a sikeres vállalat vezetőjének és a mesterséges intelligencia kutatásával és termékfejlesztéssel kapcsolatos nyilvános szereplő a szerepét.

A többi Szilícium-völgyi startuptól eltérően az OpenAI nem egy tipikus vállalatként működött, ahol a tőke nagy része az alapítók kezében van. Ehelyett ez egy nonprofit szervezethez tartozott, amelyet 2015-ben hoztak létre. A kuratórium ellenőrzi a nonprofit szervezetet, amely a pénteki blogbejegyzés szerint 'az összes OpenAI tevékenység általános felügyeleti testületeként' működik.

Sutskever és Brockman mindketten az OpenAI alapító csapatának tagjai voltak. Az eredeti befektetők között szerepelt Altman, a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman, valamint a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk, aki állítólag egymilliárd dollárt szánt a projektre.

'Visszatérek az OpenAI-hoz, és ma este újra programozásba kezdek,' írta Brockman egy szerda reggeli X (Twitter) bejegyzésben.

Több iparági szereplő is kommentálta a történteket

Altman menesztését néhányan az Apple 38 évvel ezelőtti döntéséhez hasonlították, amikor Steve Jobs-ot elbocsátották. Jobs 1997-ben tért vissza, és vezetése alatt az Apple megalkotta az iPhone-t, így az Egyesült Államok legértékesebb vállalatává válva.

Amit ma az OpenAI-nál láttunk, egy igazi igazgatótanácsi puccs, amilyet utoljára 1985-ben láthattunk, amikor az akkori Apple igazgatótanács kiszorította Steve Jobs-ot - mondta Ron Conway, tapasztalt startup befektető egy X (Twitter) bejegyzésben. 'Döbbenetes ez az egész; felelőtlen; és nem tesz igazságot sem Sammel, sem Greggel szemben, de az OpenAI összes dolgozójával szemben sem.'

Az egykori Google vezérigazgatója, Eric Schmidt az Altmanra úgy hivatkozott, mint aki egy olyan céget épített fel, amely 'örökre megváltoztatta a közös világunkat.' Az Airbnb vezérigazgatója, Brian Chesky azt mondta Altmanról, hogy 'generációjának egyik legjobb alapítója'. Vinod Khosla kockázati tőkebefektető pedig úgy jellemezte, mint aki 'egyszer egy generációban adódó vezérigazgató'.

Nadella, aki váratlanul tűnt fel nemrég az OpenAI fejlesztői konferenciáján, állítólag meglepetten és felindultan reagált az eredeti bejelentésre. A cége több milliárd dollárt fektetett az OpenAI-be és szoros technológiai partnerként jelentős GPT-munkaterheléseket lát el az Azure felhő infrastruktúráján.

'Ez volt az út, amely a lehető legnagyobb biztonságot nyújtotta, miközben igazságosan kezelt minden érintett felet' – mondta Shear, aki kb. 2 napig volt vezérigazgató, egy kora szerdai X (Twitter) bejegyzésben. 'Örülök, hogy részese lehettem a megoldásnak.'

Forrás

Legfrissebb hírek

ChatGPT sikerét követően az OpenAI már videó generálásra is képes Egész jó eredményeket közölt az Apple Először fizet osztalékot a META
Szolgáltatások

Pénzügyi tanácsadás

Szakértői segítség bármilyen kérdésben, bármilyen portfólióhoz.

További információk
Tanfolyamok

Kezdő tanfolyam

Ismerkedj meg a befektetés alapjaival, alapozd meg a jövőt hosszútávú, passzív befektetéssel.

További információk

Olvasnivaló

24% hozammal zárta az évet a S&P 500